Raut

 

Nejčastějším typem společenské akce je rautové občerstvení (raut), které se skládá z přivítání tzv. welcome drinku, jež je podáváno obslužným personálem. Na rautových stolech je založeno studené pohoštění, saláty, poloteplé výrobky a teplé pohoštění jsou podávány kuchařem z výdejních míst nebo připravované přímo na místě – life cooking. Dále následuje sladké pohoštění, zmrzlina, ovoce a různé druhy káv nebo digestivů. Po celou dobu rautu je nabízen bohatý výběr nealkoholických nápojů, piva a rozmanitých druhů vín.

Stále častěji se objevuje stylové pojetí večírků, kdy se prezentují pokrmy různých světových kuchyní. Znalosti zákazníků, co se týče mezinárodních kuchyní jsou stále rozsáhlejší, protože jak lidé hodně cestují, tak současně poznávají vedle různých krajin i rozmanitá jídla a zvyklosti stolování. Na tyto akce jsou nejen personál, ale i hosté, oblečeni v dobových nebo pro danou zemi typických kostýmech či krojích.