Event

 

Event - slovo, které stále více proniká do českého jazyka. K realizaci úspěšného eventu patří řada faktorů a jedním z nich, je zajištění kvalitních gastronomických služeb v rámci celé akce.

 

V současné době existuje na našem gastronomickém trhu řada cateringových společností, ale zvolit tu správnou, není zas tak jednoduché. Ne všechny jsou totiž schopné zaručit a zajistit bezchybný průběh veškerých typů cateringových akcí.

 

Poměrně jednoduchou možností, jak si ověřit profesní zdatnost kuchařů oslovené společnosti, je ochutnávka její gastronomické nabídky. Proto by mělo být v zájmu společnosti, tyto ochutnávky potencionálním zákazníkům nabízet v rámci kompletní nabídky. Nedílnou součástí řízení výrobního úseku cateringové společnosti je důsledné sledování nových trendů v gastronomii tak, aby nabídka produktů nebyla jakýmsi "skanzenem" dob minulých. Tím mám na mysli chronicky okoukané výrobky typu šunkové rolky s křenovou šlehačkou, uzenářské prkénko apod.

 

To však neznamená, že by z nabídek měla vymizet klasická česká kuchyně. Naopak – tento typ pokrmů je v poslední době velmi žádán, a tak je dobré prezentovat klasickou kuchyni v moderní úpravě. Skladba vybraných specialit by měla být pestrá, aby si každý host přišel na „své“. Dnešní gastronomii silně ovlivňuje i trend zdravého životního stylu, tudíž cateringové nabídky obsahují hodně zeleniny, nejrůznější výrobky a pokrmy z ryb a mořských plodů, respektují dodržování sezónnosti, aby suroviny byly co nejčerstvější apod.

 

Velmi důležité je i národnostní složení hostů a k jaké příležitosti je akce pořádaná. Například při pořádání běžného rautového občerstvení může být skladba poměrně široká: studené výrobky z různých druhů  mas a ryb, čerstvé zeleniny, saláty, teplé speciality, sýry, ovoce dezerty. Naopak v létě při realizaci BBQ nebo zahradní slavnosti je vhodné dávat přednost spíše  jednoduchým salátům s různými vložkami a grilovaným masům připravovanými přímo před hosty, doplněnými různými studenými omáčkami. Jako dezert vyberte ovoce, nebo různé druhy zmrzlin. V dnešní době už není prioritní splnění základní funkce – najezení se. Ze strany kuchařů se jedná o výtvarná umělecká kulinářská díla. Je to účast na společenské události umocněná zážitkovou gastronomií.